Новини для освітян

Про ДПА у 2015 році :http://osvita.ua/school/certification/

Підручники для 4-их і 7-их класів.

Дорогі освітяни, ви вперше отримали можливість вплинути на те, за якими підручниками навчатимуться ваші учні. Давайте спільними зусиллями оберемо найкращі видання! Просимо вас бути організованими та відповідальними, адже йдеться про дуже важливу і масштабну справу, до якої будуть залучені всі школи України.

Згідно з новим положенням про конкурсний відбір підручників для 4 і 7 класів загальноосвітніх навчальних закладів, вчителі отримають можливість ознайомитися з підручниками, що пройдуть експертизу, та обрати їх для своєї школи.

Експерти, що оцінювали підручники, користувалися репозитарієм для їх перегляду. Для ознайомлення з результатами експертизи перейдіть за відповідними посиланнями.

Експертні висновки на підручники для 4 класу

Експертні висновки на підручники для 7 класу

Пропонуємо видавцям шкільної навчальної літератури скористатися нагодою представити свої видання широкій освітянській аудиторії. Докладніше див. на сторінці ПАРТНЕРАМ.

26 лютого 2015 року відбулося засідання конкурсної комісії, одним з пунктів порядку денного якого було узагальнення результатів експертизи підручників та надання пропозицій про надання грифу “Рекомендовано Міністерством освіти і науки України”. Додаток до протоколу містить перелік підручників та пропозиції щодо грифу.

Протокол №1 засідання конкурсної комісії від 26.02.2015 р.

Звернення МОН України до вчителів щодо конкурсного відбору підручників для 4 і 7 класів

Лист МОН щодо використання репозитарію для проведення конкурсу

ВЧИТЕЛЯМ

Ретельно перегляньте запропоновані авторами та видавцями оригінал-макети підручників, перш ніж адміністрація вашої школи зробить замовлення підручників на наступний навчальний рік. За умовами грифування підручники можуть використовуватися школою не менше 5 років, тобто інші вчителі будуть працювати за обраними вами підручники. Зробіть свій вибір для ваших і майбутніх учнів 4-х і 7-х класів вашої школи.

Не будьте байдужими до можливості, що надає цей конкурс. Бо як ми зараз використаємо цю можливість, такі будуть і наслідки у майбутньому. Пропозиції вчителів надаються адміністрації школи. І лише адміністрація школи (не управління освіти) має заповнити форму-замовлення. Тільки адміністрація школи, і ніхто інший, підсумовує і несе відповідальність за замовлення для школи.

Якщо у навчальному закладі кількість 4-х або 7-х класів більше одного, вчителі кожного навчального предмета можуть за потреби обирати різні підручники для кожного класу.

Для підручників із таких предметів:

4 кл.: Математика, Природознавство, Інформатика, Основи здоров’я, Я у світі,

7 кл.: Алгебра, Геометрія, Фізика, Хімія, Біологія, Географія, Інформатика, Основи здоров’я, Світова історія

ви зможете вказати мову навчання.

Якщо ви не зробите свій вибір, підручники не отримають навіть соціально незахищені учні.

Щоб переглянути підручники для 4 і 7 класів, натисніть посилання на підручники для відповідного класу. Після цього відкриється сторінка з переліком предметів. Клацнувши потрібний предмет, ви побачите тематичний набір, що містить всі доступні для відбору підручники з цього предмета. У цьому випадку ви зможете передивлятися і завантажувати фрагменти підручників (60 стор. і зміст). Спеціально реєструватися на сайті не потрібно.

Підручники для 4 класу (перелік згідно протоколу комісії)

Підручники для 7 класу (перелік згідно протоколу комісії)

Якщо виявиться, що ознайомлення з фрагментом не достатньо для відбору підручника, можна завантажити повну його версію. Робити це можуть лише зареєстровані користувачі (в тому числі й школи). Повні версії підручників згруповано у захищені файли за назвами предметів. Оскільки файл може містити кілька підручників, деякі файли досить великі за обсягом. Вводити ключ для активації захищених файлів не потрібно, але врахуйте, що вони відкриватимуться лише до 15 квітня 2015 року включно.

Увага! Захищені файли містять ВСІ подані на конкурс оригінал-макети, оскільки ці файли формувалися до отримання висновків експертизи і пропозицій конкурсної комісії щодо надання грифу.

Щоб завантажити повні версії, натисніть посилання на підручники потрібного вам класу. Ви побачите тематичний набір, що містить файли з підручниками для всіх предметів цього класу. Оберіть файл з потрібним предметом і завантажте його на локальний комп’ютер. Після цього вам потрібно пройти просту процедуру його вставновлення (див. відео).

Підручники для 4 класу (повні захищені версії)

Підручники для 7 класу (повні захищені версії)

ШКОЛАМ

До уваги директорів шкіл! Поінформуйте вчителів щодо відповідального вибору підручників. Не існує ніякого іншого ресурсу, окрім репозитарія, де можна ознайомитися з оригінал-макетами, що пройшли попередній експертний відбір. Через кілька днів учителі зможуть ознайомитися з усіма експертними висновками.

Інформацію про відбір підручників (додаток №3 до наказу Міністерства освіти і науки України від 11.12.2014 № 1461) школи мають надавати, заповнивши відповідні форми для кожного класу на сайті репозитарія. Форми містять всі 80 номінацій, тому, шановні адміністратори, робіть цю роботу уважно. Часу на це буде достатньо. Ви зможете редагувати форму, роздрукувати її, отримати документ з відповідними відмітками для надсилання в міністерство.

Для заповлення форми школа має увійти на репозитарій з використанням призначеного їй логіну школи. Порядок його отримання такий.

1. У період 27-30 лютого 2015 року школам було надіслано на електронну пошту листа з логіном та паролем для входу в репозитарій. (Лист з темою: Конкурс підручників 2015 – лист-привітання від репозитарія.) Увага! Перевірте також папку зі спамом на предмет наявності цього листа.

2. Школа має зайти на сайт репозитарія, використовуючи цей логін і пароль, змінити тимчасовий пароль, перевірити свою контактну інформацію, за потреби виправити її та натиснути кнопку Підтвердити. Після цього логін і пароль школи стануть діючими.

3. За відсутності листа школа має перейти за посиланням http://bit.ly/школи і заповнити форму-запит. Через один-два дні школа отримає листа з логіном і паролем на вказану адресу електронної пошти. Далі школа має виконати дії, описані в п. 2.

Шановні школи! Перш ніж заповнювати форму-запит, ретельно перевірте папку зі спамом та інші вхідні папки. У 90 відсотках запитів вказана вами адреса електронної пошти школи вже є у базі, а це означає, що лист з логіном і паролем вам, швидше за все, надійшов. Не намагайтеся самостійно зареєструвати свою школу в репозитарії, оскільки кожній школі вже призначено логін і ви отримаєте його на електронну пошту, вказану вами у формі-запиті. Чекайте на лист, ваші запити обробляються у порядку черги. Врахуйте, що в даному випадку як ім’я користувача у полях вказана школа, а не особа, що її представляє, тому не змінюйте відповідні поля у персональному просторі.

Рекомендації щодо оформлення результатів відбору містяться у листі ІІТЗО (див. посилання нижче).

Посилання на форми, а також інстукції щодо їх заповнення відображатимуться на цій сторінці лише у разі входу на репозитарій з використанням логіну і паролю школи.

Лист МОН органам управління освітою (переглянути).

Лист ІІТЗО знз – інструктивно-методичні матеріали (переглянути).

За матеріалами http://ua.lokando.com/

ЗНО 2015 (26.11.14)

Зовнішнє незалежне оцінювання у 2015 році пройде за тією ж процедурою, що й в попередні роки, за виключенням п’яти нововведень, які внесені після ретельного аналізу проведення ЗНО. Про це повідомив директор УЦОЯО Ігор Лікарчук під час засідання Правління Громадської ради при МОН.

Лікарчук нагадав, що Український центр оцінювання якості освіти пропонує впровадити новий підхід визначення результатів ЗНО.

“У 2006 році, коли ЗНО було в останнє проведено у якості експерименту, було прийнято рішення, для того, щоб відсікти тих абітурієнтів, які мають погані знання, поставити умовний бар’єр в 124 бали. Це рішення було суб’єктивним. Це нічим не обґрунтована величина. Кожний рік 124 бали – це зовсім різні оцінки, тому що кожен рік різна кількість учасників ЗНО”, – зазначив Ігор Лікарчук.

За його словами, для того, щоб зробити оцінку зовнішнього оцінювання об’єктивною було вирішено запровадити поріг “склав ЗНО” та “не склав ЗНО”.

“Всі, хто не склав ЗНО – не можуть стати студентами. Усі, хто склав ЗНО – їхні результати визначаються від 100 до 200 балів і вони можуть стати студентами”, – пояснив директор УЦОЯО.

За словами Ігоря Лікарчука, цей результат буде визначатися групою викладачів вищих навчальних закладів, учителями шкіл, методистами, представниками наукового співтовариства, які експертним методом визначать можливість відповіді на кожне завдання тесту мінімально підготовленого абітурієнта.

“Всі думки експертів підсумовуються і шляхом нескладної математичної формули виводиться середній тестовий бал, який може набрати мінімально підготовлений абітурієнт, якщо він успішно відповість на всі завдання тесту”, – зазначив директор УЦОЯО.

Друга новація – це відмова від сертифікатів ЗНО минулих років. На думку директора Українського центру оцінювання якості освіти, не можна порівнювати між собою результати тестів різних років.

“За даними ЄДЕБО у 2014 році з сертифікатами минулих років прийшло 23, 5 тисячі абітурієнтів. Вони склали конкуренцію кращим. Конкуренція у цьому випадку відбувається не на рівних умовах. Це спотворення принципу рівного доступу до вищої освіти”, – наголосив Ігор Лікарчук.

У 2015 році Український центр оцінювання якості освіти також впроваджує тести дворівневої складності з двох предметів: української мови і літератури, математики.

“Тест буде складатися з двох части – базовий, який складатимуть всі абітурієнти без виключення з української мови і літератури та базовий з математики – для абітурієнтів, які вступатимуть на спеціальності, де потрібна математика”, – зазначив Лікарчук.

У свою чергу, вищі навчальні заклади можуть вказати в своїх правилах прийому за деякими напрямами підготовки та спеціальностями, про необхідність результату тесту ЗНО підвищеного рівня складності. Абітурієнт при реєстрації на ЗНО вказуватиме який тест та якого рівня складності він складатиме.

“Традиційно базовий тест має складатися із 60% завдань середнього рівня складності, 20% – складних і 20% – простих. У тесті підвищеної складності це співвідношення буде змінене та складатиметься з 60% складних завдань, які не будуть виходити за межі шкільної програми”, – поінформував директор УЦОЯО.

Він також зазначив, що абітурієнт, який складатиме тест двох рівнів складності отримає дві оцінки – за базовий і за поглиблений.

“1 листопада, коли розпочнеться реєстрація на пробні тести, ми готові запропонувати абітурієнтам здавати дворівневі тести. На порталі УЦОЯО вже розміщено технічні описи дворівневих тестів та відеоматеріали”, – підкреслив директор Українського центру оцінювання якості освіти.

Лікарчук розповів про поєднання державної підсумкової атестації з української мови з тестом ЗНО з української мови і літератури для всіх випускників загальноосвітніх шкіл. Для цього у базовій частині тесту буде виділені завдання, що стосуватимуться української мови, тому що ДПА буде складатися тільки з української мови.

“Виконання цих завдань будуть оцінюватися за шкалою від 1 до 12 балів, а результати виконання цієї частини тесту заноситимуться в атестат про загальну середню освіту”, – зазначив він.

Також, за словами директора УЦОЯО, у 2015 році з переліку предметів, з яких проводитиметься зовнішнє незалежне оцінювання, вилучено всесвітню історію та світову літературу.

Більш детально про ЗНО 2015 –  http://testportal.gov.ua/osoblyvosti/

Взято з http://osvita.ua/test/43432/